Salariile de bază, soldele de funcţie, salariile de funcţie, indemnizaţiile lunare şi alte forme de renumerare a bugetarilor vor fi îngheţate la nivelul din decembrie 2020, potrivit proiectului Legii bugetului publicat joi noaptea de Ministerul Finanţelor. Următorul pas sunt concedierile din companiile de stat.
Întrebat dacă în 2021 vor pleca bugetari acasă, Dan Barna a răspuns: „Posibil să se întâmple lucrul acesta. Vorbeam de planurile de reformă din guvern, din coaliţe. Aceste planuri de reformă pot să presupună – şi unele companii bănuiesc că vor lua aceste decizii prin consiliile lor de administraţie, presupun, de reorganizare de activităţi. Adică nu e o cerinţă, e o consecinţă de optimizare a funcţionării acestor companii”, a explicat vicepremierul Dan Barna la Digi 24.
Reforma administrativă este și în programul de guvernare şi este unul din obiectivele de policy şi ale acestui an, şi ale anilor care urmează. La nivelul acestui buget, primul pas a fost acela de a îngheţa, de a păstra salariile la nivelul anului trecut, tocmai din raţionamentul că trebuie să păstrăm un deficit de 7,2, nu ne permitem o creştere de salarii”, a explicat Dan Barna.
„Este o cerință pe care și premierul Florin Cîțu, și colegii noștri din guvern o înțeleg foarte clar. De la companiile publice s-a cerut – și suntem în evaluare și în așteptarea acestor planuri de reformă explicită. Tocmai că păstrând aceleași anvelope bugetare ca și anul trecut și cu perspectivă de a fi reduse, e clar că aceste companii trebuie să vină cu planuri de reformă, tocmai de aceea nu s-a mărit bugetul și s-a păstrat cel anterior, pentru că așteptăm planuri de reformă și este un obiectiv foarte clar să existe aceste reforme. Așa cum TAROM a început încă de anul trecut această reformă și e în desfășurare, și celelalte companii – Metrorexul este cel mai clasic exemplu din aceste zile – e clar că trebuie făcute reforme acolo și rămâne un obiectiv pentru acest guvern”, a declarat vicepremierul la Digi24.
Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri, 3 februarie, după ședința de Guvern, că vrea să taie sporurile bugetarilor. Acesta a precizat că a descoperit sporuri despre care nici nu știa că există.
Florin Cîțu a dezvăluit și faptul că a avut în vedere tăierea salariilor de la CEC și EximBank în perioada în care era ministru al Finanțelor, dar a fost blocat de sistem.
„Am descoperit sporururi despre care nu știam ca există. Cea mai importantă modificare este să faci legătura între perfomanță și venit. Sporurile azi sunt date după ureche. Vom introduce criterii de performanță. Sporurile le vom lega de performanță”, a declarat premierul.